mno, ten vypocet je cinic trocha zavadzajuci, kde prosimta tankujes benzin za 1,2 €

Ja som dnes tankoval na shellke naftu za 1,25, benzin stal 1,409 nechce sa mi verit ze benzin stoji menej ako nafta

ak teda netankujeme vo dvore niekde v JRD alebo no name cerpacky

ok podme dalej, rozdiel v spotrebe je cca 10-15% medzi benzinom a lpg, urcite nie az tak kolko si
uviedol, to by bolo 30%.
poplatky a zapis do TP treba ratat do vydavku na montaz, nie do rocnych vydavkov,
ved predsa kazdy rok snad nikto nemeni sviecky, ostatny servis je bezny bez rozdielu ci sa
jazdi na lpg alebo benzin.
ostatne naklady niesu kvoli prerabke na lpg auta nutne, ani sviecky, ani filtre nic, ako auto prislo, tak s lpg odide,
s rovnakym olejom, rovnakymi filtrami a kludne aj svieckami. keby bolo treba sviecky menit tak cca 20€ maximalne.
do ceny lpg staci zaratat naklady na prerabku + prihlasenie a to je vsetko.
po dalsie, P1007 v meste zerie 8 litrov a nie 6,5, ale ok, dajme tomu

kazdoppadne pri rocnom najazde cca 15.000 km je navratnost za cca 1,5 az 2 roky.
malo kto si usetreny rozdiel odklada, tak trazko realne zisti kedy sa uz peniazky vracaju nazad.
dovolilm si urobit upraveny a realnejsi vypocet:
(opravena cena benzinu + spotreba asi realnejsia ako 6,5, to sa da fakt robit iba na okreskach)
Spotreba podľa tankovania [l/100km] 7,5 8,5
Cena za liter paliva 1,4€ 0,5€
Cena za 100km 10,5€ 4,25€
Cena za 1km 0,105€ 0,43€
Cena za 12 000km 1260€ 516€
montaz lpg + poplatky 1082 €
Úspora za rok pri jazde na LPG 744€po roku a odjazdeni 12.000 km mi ostava este splatit 338€ coi sa da v priebehu dalsieho polroka a prejdeni cca 6000km hravo zvladnut

tymto prispevkom sa nesnazim nahovarat niekoho na montaz lpg, ja sa iba snazim obhajovat navratnost a usporu jazdy na lpg.
ci si zizi da alebo neda lpg mi je srdecne jedno, urcite vsak plati co sa prvotnej investicie tyka a vzdy to tvrdim, ze ak by som sa rozhodoval medzi dvoma autami a jedno je s lpg a druhe nie, tak si kupim to s lpg, lebo tieto zalezitosti uz mam z krku, a pri takejto kupe auta je cena navysena o 2-3 stovky co je
sakra vyhodnejsie ako kupit bez lpg a potom si to davat dodatocne montovat. iba toko

peace

p.s.: co sa nepredvidanych poruch tyka za dva a pol roka prevadzky na lpg na oboch autach co mame momentalne doma sme nemali ani jednu nepredvidatelnu poruchu suvisiacu s tymto systemom. jazdim 20 rokov s malymi prestavkami na lpg. nikdy som toto riesit nemusel. vies si predstavit kolko penazi som uz usetril ja?
ale ako vidis zizi ma nepredvidatelnu poruchu teraz ze nemoze nastartovat. a to nema ani lpg.
ak je porucha tak je, su to veci co sa mozu pokazit. len ma mrzi ze lpg takto vykreslujes a najma ho vykresluje clovek co s lpg ani nejazdi a ani nejazdil a ak hej
tak to bolo velmi davno, odvtedy tu mame 32bitove procesory v lpg riadiacich jednotkach sekvecne vstrekovanie plynnej alebo dokonca kvapalnej fazy lpg, alebo dokonca aj pre tfsi motory s dasvkovanim rovno do valca. tomu sa hovori slusna liga. casy medzikusu na karburatore s 22mm hadicou su uz davno fuc

.