Naozaj ešte raz ďakujem všetkým za odpovede.
Budem sa snažiť tomu dať pravidelný servis a údržbu a verím, že motor bude dlho slúžiť a nabehá veľa km.
V podstate môj štýl jazdy je obdobný ako vyššie spomínaný. Najprv motor naštartujem, počkám kým prestane reťaz cvakať, ustália sa otáčky (cca 2 minúty) a idem. Motor postupne zahrievam miernou jazdou. Preraďujem pri studenom motore cca 2200-2300 otáčok, snažím sa ho držať na cca 2200 otáčok, kým podľa snímača nie je olej zohriaty na 90. A keďže nie je to úplne presné takto určiť že je motor zohriaty, niekedy na dialnici ešte čakám nejaký čas kým mu vypálim (takto niekedy otravujem kamionistou rýchlosťou cca 70 km

) Následne, keďže väčšina ciest je dialničných a olresné cesty, na dialniciach idem vo vyšších otáčkach v kuse. V podstate som aa tu aj raz pýtal, či nevadí ak prechádzam rýchlostnými cestami alebo dialnicami v kuse 130 km/h kde motor točí cca 4000 otáčok. Niekedy mi z času načas vypálim priedbiehaní aj 4500 otáčok. Snažím sa ale v tom krotiť, lebo aj vysoké otáčky treba s mierou. Takže skôr sa to budem snažiť robiť príležitostne.
Normálne preraďujem pri cca 2800-3000 otáčok, podľa situácie.
Tankovať budem asi raďsej 100 oktánový benzín odteraz od OMV, doteraz tp bol V-Power od Shell. Každých 5000km budem pridavať aditíva od PSA vyvyinuté proti usadeninám na týchto motoroch. Ten interval je ok?
Meniť olej budem do 10 000 km, pomôže kratší interval?
Na aute dám prekrytovať spodnú časť motpra a prevodovky kvôli zahroevaniu v zime a tiež bude na maske clona (v serioznej zime zakryta, v chladnom počasí poloodokrytá, v mete bez nej).
Nejak takto to budem robiť.
Moje otázky:
1. Ten interval na aditíva od PSA je každých 5000 ok? Alebo by mohol byť aj kratší? Na flaške je kazpdých 7 tis. Nepoškodí kratspí interval motor?
2. Má zmysel pre životnosť motora ísť ešte dole sintervalom menenia oleja -,pod 10 000km? Nezáleží na ročnom období kedy sa mení olej? (napr. keby sa mení na zimu, auto na chlade dlho stojí, nedegraduje sa sám od seba?) Sú fakt total quartz a helix slabé oleje? Podľa mňa tp bude všetko plus mínus podpbné tie oleje od renomovaných výrobcov.
3. Sú ešte možné nejaké iné opatrenia, ktoré som nespomenul a boli by vhodné? Napr. či treba prečistiť a ako často palivový filter v čerpadle.
Ďakujem.
3.