Všeobecne: ja stále neviem, prečo by mali 3-valce vydržať menej ako 4-valce... Historicky sa nepotvrdila rovnica, kedy s klesajúcim počtom valcov klesá aj spoľahlivosť (práve naopak sú známe prípady, kedy boli poruchové skôr motory, ktoré chceli mať valcov viac než bolo štandardom, napr. TDI R5/V10, 2.3 R5 Turbo).
V časoch, kedy som sa ja zaujímal o to, či moje prvé ozajstné auto (Punto nepočítam) bude mať motor 2.0e alebo 3.0e (Renault Laguna), boli motory s obsahom 1.6 l vlastne minimum, čo sa dalo zohnať. Dnes je 1.6 l v benzínovom prevedení viac-menej rarita a všetko ide smerom k objemom 1.0. S klesajúcim počtom valcov a objemom klesá tiež spotreba a výkon zostáva rovnaký alebo aspoň podobný. To je to, čo požaduje gro zákazníkov...
Ak by niekto tvrdil, že 4-valce vydržia menej ako 6-valce, tak klame. Zovšeobecniť sa to totiž nedá... Rovnako je to aj pri porovnaní 3-valcov a 4-valcov.
Ak Volvo vyvinie 3-valcový motor s obsahom 1.5 l, ktorý odskúša v 2-tonovej (nádhernej) krave a vývojársky tím uzná, že sa auto netrápi, tak to znamená len toľko, že sú to machri, ktorí možno urobili dieru do sveta a urobili svoje SUV dostupnejším a ekologickejším. Ale odsudzovať takýto počin podľa mňa nie je na mieste (vonkoncom nie z dôvodu, lebo ja mám doma napr. 2.4 l a to je ten správny objem)...