Konečne téma ku ktorej sa rád vyjadrujem :-) (Diesel vs Benzin a "ekonezmysel") :-)
Ako povedal Judes..
Turbo máj aj benzín aj diesel... lenže benzínový motor, ktorý má rovnáký tlak turba ako diesel má 2 násobný výkon...
FAP/DPF atd.. zatial nieje no uvidíme ako to bude dalej...
Vstrekovače, (pri benzínoch pracujú s ovela nižším tlakom ako je to u diesloch... ) Niektoré nové Commonraily pracujú na úrovni 2500Bar.. zatial čo pri benzínoch cca 200Bar...
EGR majú rovnako.. rozdiel je že pri Diesly dostáva ovela viac "zabrať" kôly dymivosti diesla..
Elektronika, ok.. tam je skoro všetko rovnako...
Niesom zástanca nových EKO turbo benzínov.. ale keď si mám vybrať medzi dvojlitrovým dieslom ktorý má síce 130kW ale jeho turbo tlačí 2,0 Bar alebo 2,0 TSI s 1,2 Bar má výkon 221kW.. tak si nevyberiem radšej nič..
Pre mňa jednoznačne benzín...(najlepšie bez turba).. alebo STARÝ oturbený benzín.. kde turbo malo tlak 0,7-0,8Bar... v pohode si jazdíš so spotrebou 7-8l, a keď velmi setrís, dáš aj 6,X litra.. no ten pocit ktorý máš, keď tomu šlapeš na krk.. hmm... Ani v A63,0 TDI by si nezažil to, čo s malým benzinákom.. (nemusí byť GTi6 alebo RC.. aj s obyčajnou 1,6 (80kW) keď šlapeš... je to úplne iná zábava ako vytáčať diesel a počúvať ako sa mu nechce...)
Pre zaujímavosť... jazdim na firemnej fabii 1,2HTP(40kW)- proste katastrofa, asi najhorší benzínový motor na svete.... ale keď sa konečne rozbehne na 120-140, tak predbieham koľko chcem, a spotreba je na úrovni 6,xl/100km.. (denne jazdím 120km) takže ak si niekto kúpi diesla kôly spotrebe tak len krútim hlavou... je to veľmi jednoduché.. keď človek chce malú spotrebu.. tak nech zabudne že sa bude predbiehať na 5°nedajbože 6°(Dá sa ponáhlať aj so 40kW...)... a naopak keď chce výkon tak nech zabudne na spotrebu... s každým autom, ktoré je schopné zrýchliť na 140-150 bude "král ciest" pretože predpisy sú predpisy a Touager s 3,0TDI pri 90km/h zožere toľko ako malá fabča pri 140km/h... Nad dieslom by som uvažoval len ak by som jazdil na dialnici a veĺa.. alebo keby som mal zaťažené auto, ale to už ppotom radšej dodávku

.. pretože inak benzín spĺňa všetky moje požiadavky..
:-)