Autor Téma: Na čo slúži malá dvojdierková zásuvka na tele alternátora?  (Prečítané 233 krát)

0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.

Offline Vladimír

• Šuflikant
  • Príspevkov: 199
 Môže mi niekto napísať na čo slúži malá dvojdierková zásuvka na tele alternátora? Prípadne kde nájsť jej zapojenie? Mal som nedávno do nej zapojený zelený vodič odbočujúci z hlavného zväzku vodičov, pokým som ho pri čistený motora náhodne nevytrhol. Teraz neviem, do ktorého otvoru v zásuvke ho pripojiť.
« Posledná zmena: 09.04.2026 - 18:47:24 od Vladimír »

Offline jsbb32

• Praktikant
  • Príspevkov: 328
Re:Na čo slúži malá dvojdierková zásuvka na tele alternátora?
« Odpoveď #1 kedy: 10.04.2026 - 06:22:46 »
Zadal som to do prehliadača a tu je odpoved:
Malá dvojdierková zásuvka (často s tenkými káblikmi) na tele alternátora slúži primárne na komunikáciu alternátora s riadiacou jednotkou motora (ECU) a na budenie alternátora.
forum.peugeotclubslovakia.sk
Tu sú podrobnosti o jej funkciách:
Budenie alternátora (D+): Jeden z pinov slúži na privedenie počiatočného prúdu (budenie) do rotora, aby alternátor začal vyrábať elektrickú energiu po naštartovaní.
Signál pre kontrolku dobíjania: Druhý pin často vedie signál do prístrojovej dosky, ktorý rozsvieti kontrolku batérie, ak alternátor nedobíja.
Inteligentné dobíjanie (LIN/BSS zbernica): Pri novších autách (napríklad Peugeot 206) tieto piny tvoria komunikačné rozhranie, cez ktoré riadiaca jednotka presne určuje, koľko má alternátor dobíjať, aby sa šetrilo palivo a zaťaženie motora.
Prečo alternátor niekedy funguje aj bez tohto kábla?
Hoci sa kábel zlomí, alternátor sa môže začať budiť sám (tzv. samobudenie) vďaka zvyškovému magnetizmu, ale nebude fungovať inteligentné riadenie dobíjania a kontrolka na prístrojovej doske môže svietiť alebo blikať.

Offline Vladimír

• Šuflikant
  • Príspevkov: 199
Re:Na čo slúži malá dvojdierková zásuvka na tele alternátora?
« Odpoveď #2 kedy: 10.04.2026 - 09:46:13 »
Ja som sa večer opýtal umelej inteligencie a na počudovanie mi odpovedala a veľmi správne. Ľavý PIN na malej zásuvke alternátora môže slúžiť na pripojenie kontrolky dobíjania (ale nemusí byť zapojený), pravý PIN slúži na prenos dát na riadenie dobíjania. Nakoniec som si aj spomenul, že môj visiaci uvoľnený zelený káblik bol zasunutý v pravom otvore malej zásuvky.