Autor Téma: oživenie auta po roku a pol  (Prečítané 2501 krát)

0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.

Offline mpa

• Registrovaný užívateľ
  • Praktikant
  • Príspevkov: 428
oživenie auta po roku a pol
« kedy: 19.11.2025 - 16:32:33 »
 nepatrí to do servisu, ani do rád, postupov ...

dobrý deň,
moja 207SW ... bola u dcéry, jazdila a schyľovalo sa ku kontrole, tak mi ju vrátila, staraj sa.
postretla ma mozgová príhoda a na auto som nemyslel.
na polícii bez problémov prebehlo dočasné vyradenie,
raz došlo na oživenie, kúpil som novú batériu, motor na tretie otočenie naskočil, pohlo sa ... nastavil som hodiny, ... a teraz premýšľam aký postup - kotúčové brzdy, umytie motora, ....

stiahnem si OBD II do tabletu a pozriem čo vypíše, doplním to sem.

kroky ako vyzdvihnutir technického, zaplatenie PZP,návšteva STK

a čo by som mal s motorom, podvozkom atď  urobiť celkom isto (dôležité a nutné veci), čo sa doporučuje, čo nerobiť, ...

ďakujem

Offline jsbb32

• Praktikant
  • Príspevkov: 328
Re:oživenie auta po roku a pol
« Odpoveď #1 kedy: 19.11.2025 - 23:56:27 »
Najlepšie ísť na STK a ak neprejde tak potom odstrániť závady.

Offline Qcko

• ID: 024
  • Riadny člen
  • Guru
  • Príspevkov: 2.893
« Odpoveď #2 kedy: 20.11.2025 - 06:50:58 »
Ak stálo rok a pol, tak dofúkať pneu, vyčerpať nádrž, dať nové palivo, zohriať to, vymeniť olej a filtre a ako píše jsbb32, zrušiť dočasné vyradenie a do 7 dní spraviť STK (pri rušení vyradenia sa musí predložiť platná poistka). Na STK posúdia aj brzdy, tam hrozí asi najväčší problém, každopádne auto dostane minimálne dočasnú spôsobilosť a človek bude vedieť na čom je, zbytočne niečo meniť len preto, že auto stálo.

Neviem či diesel alebo benzín, ale pri benziňáku by som dal aj nové sviečky rovno.
SÚČASNÉ -->Peugeot 307 SW 1.6HDi...80kW...2007 + P 309 1.4i...55kW...1991 + P406 1.8i...81kW...1999 + Škoda Fabia RS...96kW...2003
MINULOSŤ -->Peugeot 308SW GTline 1.2 96kW EAT8 2018 + Peugeot 406 break 2.0HDi + Peugeot 407SW 1.6HDi + Peugeot 4007 2.4 + Peugeot 508SW 2.0HDi + Peugeot 208 1.2VTi + BMW E61 525xdT + Peugeot 306 break 1.4i + Peugeot 306 2.0HDi...66kW...2001 + VW Phaeton 3.0TDi...176kW...2009

Offline mpa

• Registrovaný užívateľ
  • Praktikant
« Odpoveď #3 kedy: 20.11.2025 - 14:13:45 »
ďakujem za konkrétne odporúčania, najmä čo sa termínov týka.

Offline mpa

• Registrovaný užívateľ
  • Praktikant
« Odpoveď #4 kedy: 27.11.2025 - 16:37:57 »
tak -
- umyť,povysávať, zrejme vymeniť akubatériu, naštartovať, vymaniť kolesá/pneu za aktuálny druh, u svojej fin. poradkyne vybaviť/vystaviť PZP (ak bolo auto dočasne vyradené, dostanete z 90 percent pôvodné OTP+TP, diel 1 a 2, ak je malý prepadnutý a chcete auto predať, nezaoberajte sa ním),  choďte na DI, zaplatíte kolok € 5.00, choďte na TK a EK, upozornite že auto stálo, po kontrole si vypýtejte zoznam chýb - aby ste vedeli čo majú v servise opraviť, nech nepátrajú xxxx.

ps - zvyčajne technik vie kto tento typ a závady vie opraviť.
pps- ak vám auto vyhadzovalo a skrývalo v nepravidelných intervaloch chybu (antipolution ...) a teraz po roku zrazu nič, neverte tomu, ona sa objaví. (mne po prvých štartoch chyba vyskakovalo a po mrazivej noci nič, ak by som nebol lenivý a vzal tablet a chybu vymazal, prejdem bez straty bodu. lebo emisie boli v norme!

Offline mpa

• Registrovaný užívateľ
  • Praktikant
« Odpoveď #5 kedy: 13.01.2026 - 18:07:22 »
zhrnnutie

dočasné vyradenie €5.00
ukončenie vyradenia €5.00
povinnosť dať TK a EK

zrejme auto "neprejde", technika treba sledovať čo vraví a písať si poznámky o čom si pod nos mrmle,
ak ste v stanici na odporúčanie, povie vám kto je schopný tieto konkrétne vady odstrániť, máte vyhraté.

navštívite odporučený servis a objednáte sa aj s tým čo bude treba, čo konkrétne je nutné opraviť,
priveziete auto na termín,

mne konkrétne, ako som od vás dostal rady vymenili komplet predné i zadné brzdy, smerové žiarovky ktoré už neboli oranžové :-),
jednu lambda sondu a nejaké drobnosti a PREVIEDLI AUTO kontrolami.

cena po známosti 1.080.00 €, auto je reálne v poriadku

Offline maximilianx33

• Nováčik
  • **
  • Príspevkov: 10
« Odpoveď #6 kedy: 17.09.2026 - 07:40:16 »
Ja by som po dlhšom státí išiel najskôr úplne od základov. Skontrolovať brzdy, či nie sú zatuhnuté strmene a kotúče úplne zhrdzavené, stav pneumatík a tlak, olej, chladiacu aj brzdovú kvapalinu a pozrieť, či niekde niečo netečie. OBD je fajn, ale mechanické veci vám veľakrát vôbec neukáže. Motor by som zatiaľ ani neumýval, skôr by som sa pozrel, či nie sú popraskané hadice, remene alebo či sa tam počas státia nenasťahovali nejaké hlodavce. Potom pár kilometrov veľmi opatrne a pred STK by som ho dal aspoň na základnú kontrolu do servisu:)