Autor Téma: ESP aktivácia  (Prečítané 5280 krát)

0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.

Offline Rasto979

• Nováčik
  • **
  • Príspevkov: 17
ESP aktivácia
« kedy: 04.03.2018 - 11:57:55 »
Zdravím, neviem či sa to tu už riešilo ale chcem sa opýtať, nedalo by sa pomocou DiagBoxu aktivovať v mojom Peugeote ESP? Videl som videá a všimol som si že tam je taká možnosť, čisto teoreticky, ABS senzor na kolesách je, otáčky kolesa auto vie, neznie mi to nereálne. Vopred vďaka za odpovede :)

Offline mpa

• Registrovaný užívateľ
  • Praktikant
  • Príspevkov: 401
Re:ESP aktivácia
« Odpoveď #1 kedy: 04.03.2018 - 14:46:21 »
ESP pomáha vodičovi zvládať kritické situácie pri riadení auta, v ktorých by sa vozidlo mohlo dostať do šmyku. Kým samotné ABS iba vyrovnáva brzdnú silu medzi kolesami na základe informácie zo senzoru otáčok na kolesách, ESP spracúva informácie z ABS a zo senzora natočenia volantu, gyroskopu (umiestneného zvyčajne v strede vozidla) a spolu s virtuálnym softvérovým modelom vozidla potom cielene pribrzďuje oddelene zadné alebo odbrzďuje predné kolesá auta a tým ho nielen vo fáze brzdenia, ale i vo fáze zrýchľovania, či prechádzania zákruty udržiava mimo šmyku. Tým je auto ovládateľnejšie a stabilnejšie. Niektoré verzie systému zasahujú i do riadenia rýchlosti a v prípade potreby upravia výkon motora podľa modelu.

Vo vývoji je systém ESP II, ktorý bude zasahovať i do samotného riadenia a to hydraulickým akčným členom na volante.

Offline Rasto979

• Nováčik
  • **
« Odpoveď #2 kedy: 04.03.2018 - 17:11:41 »
Zaujímavé :D ale aj tak som to myslel skôr tak či to niekto skúšal :) každopádne vďaka za objasnenie :)

Offline Marcel00

• ID: 007
  • Registrovaný užívateľ
  • Guru
  • Príspevkov: 5.972
« Odpoveď #3 kedy: 04.03.2018 - 20:42:24 »
absolutne nerealne a nemozne to do auta pridat. okrem toho co uz mas je potrebne kopec dalsich veci ako snimac uhlu volantu, satelitov v podlahe ktore snimaju odstredivu silu auta a prislusnych rj a software. je to pakaren, ktoru ked zle spravis co je total nerentabilne, si koledujes ze to s autom urobi co nema. pred kupou auta je vzdy potrebne zvazit co chcem aby auto bolo schopne a malo vo vybave ci uz motoricky, bezpecnostou, alebo komfortom.
mpa to popisal na vybornu :)
« Posledná zmena: 04.03.2018 - 20:43:40 od Marcel00 »
nepiste mi dotazy o radu a postupy do spravy alebo na mail..., piste to vzdy na forum, nech sa k info dostanu aj ostatni uzivatelia.

Offline Rasto979

• Nováčik
  • **
« Odpoveď #4 kedy: 05.03.2018 - 00:30:05 »
Veď ja to ani nejdem robiť :D nemám DiagBox, to som skôr uvažoval či by sa mi to oplatilo kúpiť... mne to nejak k šťastiu nechýba, iba som chcel vedieť ako sa veci majú :) vďaka za reakciu :)

pred kupou auta je vzdy potrebne zvazit co chcem aby auto bolo schopne a malo vo vybave ci uz motoricky, bezpecnostou, alebo komfortom.

Kúpa auta kde je už všetko a nič pre mňa na dorobenie či hranie sa ma nikdy nelákalo ;)

Offline mpa

• Registrovaný užívateľ
  • Praktikant
  • Príspevkov: 401
« Odpoveď #5 kedy: 05.03.2018 - 12:59:40 »
marcel - iba som to našiel a ctrl c/v
všetkým, čo sa s autom chcú hrať - to už nie sú časy, keď som si kúpil (nového) trabiho a čítal a čítal derdojčeštrássenfrkér, kde podobní písali ako čo DOPLNIŤ. cúvacie svetlo, diaľkové, hmlové, aj s kontrolkami, elektrický ostrekovač, ... naučiť sa nastavovať predzápal, zbiehavosť, vedieť koľko oleja,aby sa motor nezadrel, ale aby nedymilo, ... a stačilinkľúče 8, 13, kombinačky, šróbovák.
dnes otváram kapotu akurát aby som dolial zmes do ostrekovača. pardon, predpredvčerom som otvoril krabicu akumulátora, odtrhol nálepku, otvoril záslepky bezúdržbového aku a dolial vodu, zapol nabíjačku. a zasa dlho nič.