Nápad urobiť si doma hamburgre prikvitol spolu s plánovaným sledovaním bijáku Predátor II. (ktorý bol mimochodom lepší ako I.!). Receptov=adeptov bolo hojne, no vyhral práve jediný a myslím, že zaslúžene.
400 g mletého hovädzieho mäsa (výborné je zadné)
1 lyžička rozdrveného koriandru
1 lyžička mletého rímskeho kmínu
menšia červená cibuľa, nadrobno nakrájaná a vopred opražená (len aby zmäkla)
strúhaný parmazán
1 vajco
1 polievková lyžica dijonskej horčice (komu je príliš čiplavá, dá si obyčajnú)
soľ, korenie
Mäso, všetko korenie, cibuľu, parmazán, vajco a horčiču zmiešame v miske. Dosypeme trošku strúhanky a vytvarujeme placky, ktoré necháme v chladničke na postrúhankovanom podnose chvíľku pracovať.
Rozpolené žemle necháme v rozohriatej trúbe dochrumkava. (Z nedostatku času som sa uchýlila ku kúpe hotových hamburgrových žemlí (Billa), no pre mňa osobne boli sklamaním kvôli sladkej chuti. Nabudúce už len vlastné.) Zatiaľ si na olivovom oleji opečieme mäsko, čas opekania záleží od veľkosti vašich placiek (čím väčšie , tým dlhšie). Dôležité je, aby ste mäso po dopečení nachvíľku prikryli pokrievkou - vtedy sa krásne rovnomerne rozloží teplo a mäso pustí všetku šťavu.
Do pripravených žemlí si dáme čo nám napadne. Naše rozloženie začalo vrstou kečupu a horčice, na ňu sme pridali list šalátu Little Gem, paradajku, mäso a nakoniec plátkový syr (najlepší je ževraj čedar, ale ten má veľmi výraznú chuť a nemusí každému chutiť).
Dokopy veľmi veľa muziky za dosť málo roboty. Odporúčam aby si každý vyskúšal poskladať svoj vlastný hambáč, môže sa pridať ešte plátok opečenej slaninky, uhorka, bylinkové maslo, etc. Mám na "sklade" ešte zopár iných alternatív, takže nie je všetkým hamburgrom koniec. :mrk
Ak dáky odvážlivec vyskúša, dajte vedieť ako nakoniec chutilo