Ahoj Miro,
Z Malaciek je jeden na 306ťky, a zvlášť na S16/GTi-6 modely veľmi šikovný chalan Stano Krivák.
Jeho GTi-6 je známa tým, že si prešla tiež kompletnou prestavbou na kopcový špeciál a o to zaujímavejšie je to, že sa to všetko na svojej naučil sám, rozobral si ju do posledného šróbiku a zložil naspäť, a to zvládol zo začiatku na parkovisku pred panelákom

. Dokopy to robil už veľa krát, takže má v tom vybudovaný nejaký grif a predpokladám, že sa im v širokom okolí rozumie asi najviac. Aspoň ja som za niekoľko rokov peugeotovania nenašiel niekoho s takým knowledge do XU10J4RS motorov ako on, a to už mám celkom prehľado.
[youtube:34m4y8pd]http://www.youtube.com/watch?v=xK1FP1fDAIY[/youtube:34m4y8pd]
Síce som ho nejaký čas musel spracovávať, ale nakoniec pristúpil že spraví aj tú moju :chuckle
K môjmu autu a súčasnému stavu, je márne rozobraté, dnes veziem blok na zväčšenie vŕtania, z 2 dôvodov.
1. Kúpil som kované vysoko-kompresné piesty Wossner (Nemci/Taliáni) a ojnice PEC (Šwédi). Sériový priemer piestu je 86mm a nikde neboli skladom. Výroba trvá 6-11 týždňov, na čo sa mi čakať nechcelo, keď je prestavba aj tak v časovom sklze. Zobral som preto piesty kúsok väčšie, 86,5mm, takže už to nebude 1998cm3 ale obrovských 2050cm3, tak dúfam že ma kvôli tomu na pretekoch neposunú medzi 2.5 litre a podobné zveriny :rofl
2. Časom a pôsobením síl sa z pôvodného kruhového tvaru piestových komôr stávajú ovály, preto je dobré, keď už je motor rozobratý to opracovať a vrátiť sa naspäť ku kruhom.
Hotové bude s trochou šťastia niekedy v polovici mája.
Vecí, ktoré sa robia je skutočne veľa, zahŕňa okrem GO (nové loiská, tesnenia, simeringy, komplet očistenie od usadenín) a prestavby motora aj napríklad ostré vačky, športové uloženie, rozpery, samosvorný diferenciál, pancierové brzdové hadice, zhodenie klímy + olejový chladič, nové hadice, regulátor tlaku paliva, olejový termostat a určite až to bude hotové to sem nejako popíšem, ak nebudem lenivý.
Zatiaľ pridám zopár leakov, ku ktorým by som povedal len nasledovné: Auto má za sebou 15 rokov a 180 000km, ktoré isto nejazdil farárko v nedeľu alebo postaršia pani na návštevu rodiny vo vedlajšom meste. Prekvapivo, všetky dôležité časti ako klukové a ojničné ložiská, spalovací priestor atď boli v dobrom stave, no v olejovej vani bolo usadených sračiek od prepáleného oleja neúrekom.
Ja som sa ku autu dostal, ked malo 137 000km, takže cca tých posledných 43 000 je mojich a 10 000 človeka, ktorého teraz už dobre poznám a viem, že sa autu venoval rovnako poctivo.
Napriek tomu, že som menil olej každých 7-8000km a pokúšali sme sa dať aj rôzne rozpúšťacie a čistiace prostriedky bezprostredne pred výmenou oleja, dovolím si povedať, že to vôbec nepomáha a sú to vyhodené peniaze.
Čo sa týka estetiky, nikdy som nebol žiadny tunerko, hlava, sanie, olejová vaňa, prevodovka a držiaky pôjdu na opieskovanie a do pôvodnej striebornej farby, tak ako to má byť, žiadne červené bloky a fialové hadice sa nekonajú.
Blok sa natrie čiernou farbou a hotovo. Aj obidve rozpery som kúpil čierne, nakoľko tá červená by tam strašne pri peknej striebornej "hučala" :envy
Teraz nejaké tie fotky!