Ahoj "pežoťáci"

Som tu nový, prakticky som sa dnes zaregistroval

a rovno aj pridávam prvý príspevok.
Rozhodujem sa nad kúpou podľa mňa najkrajšieho kompaktného SUV 3008 a rád by som počul vaše dlhodobé názory na auto ako také, prípadne na celý prístup PSA.
Peugeoty mám rád, prvé auto, čo som šoféroval bol tiež francúz, C5 liftback a preto som sa aj rozhodol, že pôjdem do 3008 GT-Line s 1.2 resp. 1.6 benzínom EAT8, stále som sa nerozhodol, ktorý zvoliť.
Aké sú dlhodobé skúsenosti vás - majiteľov 3008? Je náchylné na poruchy alebo je to skôr bezporuchové auto? Samozrejme je mi jasné, že sú lepšie aj horšie kusy, chalani v továrni predsalen nemajú vždy svoj deň, ale berme to v priemere.
Nie je po pár mesiacoch/rokoch v interiéry výraznejšie opotrebenie, napríklad vrzanie madiel podobne ako je to napríklad pri niektorých koncernvágenoch?
Ďalej by ma zaujímalo, ako je to s celkovou životnosťou? Povedzme, že máte auto 3 roky. Viete si predstaviť, že by ste ho mali ďalších 10 bez toho, aby sa niečo v aute fatálne pokašlalo, alebo ho radšej o ďalšie 3 predáte a kúpite nové kým sa niečo pokašle? Som jeden z tých, čo si auto rád nechá najdlhšie ako sa dá, preto ma to zaujíma.
Proste potrebujem sa utvrdiť v tom, že nerobím zle a kúpa ma bude hlavne tešiť, nie mrzieť. Z už spomínanej C5 viem, že francúzske autá vedia byť veľmi spoľahlivé a takmer bezporuchové, ale v poslednej dobe sa na francúzov v rôznych diskusiách valia strašné kopy hejtu, preto tie obavy.
Na záver ešte možno jedna vec. 1.2, alebo 1.6? Dealer v Peugeote mi povedal, že on by bral 1.2 a za cenový rozdiel by šiel na dovolenku

Je 1.2 130HP dostatočne silná na dané auto? Tomu, že je dosť silná keď je v nej len šofér verím, ale čo ak by som šiel na 2 týždňový roadtrip, 4 ľudia v aute + batožina? Dokáže byť auto stále dosť svižné? Berme to tak, že doteraz som vždy šoféroval benzín/diesel s výkonom okolo 85kw. Fyzicky by teda prejav motoru nemal byť horší nie? Vždy to však bol 4 valec, a to je ďalšia vec, prečo sa tak veľmi uvažujem, či vlastne tú 1.2 chcem - je to trojvalec. Opäť to asi nemá žiadne opodstatnenie, proste len hejt na malo objemové motory. Budem rád ak my moje obavy z 1.2 vyvrátite, každý predsa rád ušetrí, či už 2000€ pri kúpe, alebo ďalej na spotrebe.
A to je posledná vec, ktorá by ma zaujímala. Aká je vaša reálna spotreba pri 1.2 a 1.6? Tá papierová od Peugeot mi nesedí, 5,2 a 5,8 sa mi zdá nereálne.
Ozaj, a ešte jedna vec. Máte nejaké info o facelifte 3008 2020? Naozaj bude? Oplatí sa vôbec čakať?
Tak teda ďakujem za odpovede a dúfam, že už čoskoro budem členom klubu aj s mojou 3008