Mám skúsenosti aj z autorizovanými servismi, aj zo súkromnými.
Kvalita servisov je veľmi rôznorodá.
Príklad: Autorizovaný predajca Seatu v Ba v minulosti predal našej firme auto, ktoré nemalo na pravej zadnej strane uchytený tlmič do karosérie. Predpredajný servis nula bodov. Keď som s tým bol u nich na reklamáciu po 3 týždňoch jazdenia, tak po pólhodinovej kontrole mi bolo povedané, že to nechajú na pozorovanie. Čo bola neskutočná kravina, lebo auto v ľavotočivej zátačke na zjazde z prístavného mostu v Ba, na zámku mostu, odskakovalo až 1 m do prava, čo bolo veľmi nebezpečné. Tak som šiel za kamarátom do súkromného servisu, kde za 5 minút na zdviháku zistili závadu. Auto bolo v záruke, tak som sa vrátil do autorizovaného servisu, kde som im oznámil príčinu závady, závadu odstránili a keďže som aj tak prezentoval svoju nespokojnosť z ich výkonom, tak som dostal doklad, že mám 2 roky u nich servis úplne zadarmo...
Príklad druhý: Bol som prvý v SR ktorý v autorizovanom servise reklamovať "doživotnú" rozvodovú reťaz u VW TSI, dnes už známa aféra VW. Bolo mi povedané, že som z autom jazdil v rozpore z návodom na použitie, tak sme sa už bavili na úrovni, že sme sa vzájomne vyhrážali súdmi. Žiadal som kulanciu od autorizovaného servisu, lebo to auto sa pokazilo 2 mesiace po skončení záruky. VW vo Wolfzburgu trvalo 6 týždňov, keď konečne sľúbili aspoň úhradu 70% nákladov z opravu rozvodovej reťaze, ktorej cena za opravu bola 1.550,- euro, lebo podľa VW bolo potrebné vymeniť všetko čoho sa reťaz dotkla. Oprava v autorizovanom servise dopadla tak, že po prvom naštartovaní motora sa stretli ventily z piestami, tým vznikla nutnosť kompletnej generálku môjho motora. Samozrejme som za opravu rozvodovej reťaze nebol ochotný zaplatiť nič...
Tretí príklad: Kamarát má Mondeo a v autorizovanom serise v BA mu vždy na pravidelnej servisnej prehliadke niečo vymenia za použité. Prvý krát to bola autobatéria, čo zistil až doma ráno, keď mu auto nechcelo naštartovať, ale v servise to neuhádal. Bolo toho viac, ale posledná kvapka bola, kdeď mu vymenili xenononové svetlá za obyčajné, to už musel dokazovať faktúrou, že tam pôvodne na aute boli...
Napriek tomu som na autorizované servisy nezanevrel, lebo súhlasím, že je fáma medzi národom, že autorizované servisy sú drahšie. Zažil som aj súkromné servisy, ktoré sú drahšie ako autorizované.
Je potrebné si uvedomiť, že autorizované servisy ponúknu štandardizované postupy opravy a orginálne náhradné diely, preto je u nich vyššia cena za vyššiu kvalitu.
P.S. k testom:
Ten test servisov z výmenou brzdových dostičiek som čítal, ale podľa mňa to nie je až také výpovedné o kvalite sevisov.
Tento test je komplexnejší:
https://auto.idnes.cz/servis-test-fabia-skoda-autoservis-dut-/autoservis.aspx?c=A170619_003838_autoservis_fdv