Odpovede sa skúsim zhostiť ja... ;-)
Viacero užívateľov má svoje vlastné skúsenosti s prvými generáciami tohto motora - vo verziách 150 a 156 koní. Motor, kým funguje, je fantastický, príjemná spotreba, sily má na rozdávanie. Doslova nočnou morou pre majiteľov áut s týmito motormi boli natiahnuté rozvodové reťaze, čo malo za následok "skočenie" do núdzového režimu a auto muselo ísť k doktorovi... Oprava nie najlacnejšia (ale ani najdrahšia), pričom nikto nevedel nikdy povedať, kedy sa to stane znovu.
Sám som mal 308SW s týmto motorom (150k), rozvody sme menili 3x, na štvrtý pokus sa vymenil celý motor (pridali sa aj iné problémy). Od tohto momentu som nevedel, čo je to servis. Sám som ešte nabehal 100 000 km, auto momentálne jazdí v BA ako taxík a pokiaľ viem, tak bez poruchy... Asi som schytal na začiatku chybný kus, od výmeny motora jedna báseň...
Odporúčam tankovať 100-oktánový benzín - od výmeny motora tam nebolo nič iné ako Shell V-Power Racing 100, skrátiť interval výmeny oleja na 10-12000 km a po naštartovaní nechať motor trochu zohriať, kým sa otáčky ustália.
Do 3008 a 5008 sa dostali nové generácie týchto motorov, výrobca tvrdí, že ide o nový motor s podobnými parametrami a označením ako mal starý motor. Zatiaľ sa ich veľa v týchto dvoch novinkách neodovzdalo, takže zatiaľ nikto nemôže tvrdiť, že je to OK alebo opak. Ale je pravda, že do tohto momentu o pokazenom motore 1.6THP 165k nemám žiadne informácie...